söndag 19 juli 2009

Mosel resan

Under vår resa till Moseldalen var det förståss fokus på vin och vingårdar. Vi har under våren haft besök på jobbet av en vinmakare vid manm Sibylle och Markus Kuntz som gör fantastiska torra Rieslingviner, vilket det inte var ett överflöd av i Mosel.

Så under några dagar umgicks vi med dessa två fantastiska människor och provade vin, lärde oss mycket omvinodling och vinmakeri. De visade oss bindningstekniker och hur de arberat med marken för att få den att göda sig sjölv istället för att bespruta med kemikalier.

Vi blev tipsade om en enstjärnig krog som låg ca 30 minuters bilfärd ifrån den byn där vi bodde. Vi begav oss dit för att se var Tyska stjärn restauranger har att erbjuda.

Restaurangen heter Wein & Tafelhaus och ligger i Trittenheim. Vi valde att äta en 6 rätters meny som bestod av följande:





Först var den en liten amus, från vänster: Laxtartar på smörstekt brioch, vaktelconsumè och vaktelterin




Första rätten, från vänster: anklever brülè, anklevertrrein med rökt cholipulver, samt en anklever paj med sautern gelè och en smörstekt brioch








Pilgrims mussla i curry consomè








Vaktelcrepinett med spenat crème






Stekt piggvar med ett täcke av tunt skivad potatis, smörstekta kantereller och reiesling sås







Lammytterfilè med ratatoill och cous-cous





Jordgubba tio med jordgubbs mouss,
jordgubbs sorbè och jordbuggs och
riesling granitè


Vi var inte imponerade av maten på denna restaurang då det finns många bättre restauranger i Sverige uten stjärna. Maten var inte dålig men saknade spänning och överraskning.

Sista dagen i Mosel bjöd vinmakarna Sibylle och Markus oss på en 3 rätters lunch på ett väldigt trevligt ställe som heter Rendezvous mit genuss, maten där tyckte jag var mycket bättre än på Wein & Tafelhaus. Vi bjöda på en Kantarell sallad varmrätt var det röding med potatiskaka och bönor med någon tomat sås och till dessert var det jordgubbar i 3 olika konsistenser med pistage nötter.

Det känndes som att skillnaden mellan dessa två restauranger var att man på den sistnämda restaurangen lade ner mer fokus på att maten ska smaka bra och vara pressenterad på ett trevligt sätt istället för att fokusera på att ha perfekta purjolöksbitar i diamant form och kanske glömma bort smaken en aning.


Summering av hela resan är att det var mycket trevligt och finnt i mosel! Vi rekomenderar varmt folk att åka dit. Vill ni ha fler tips hör av er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar