onsdag 13 maj 2009

Mat och miljö

Jag läste idag två intressanta artiklar var gäller mat och miljö.

Den första handla om den odlade laxen.
Som uppdrag granskning uppmärksammade går det åt 2kg foder fisk för att producera 1kg ät bar odlad lax. Dessa arter som vi människor mal ner och gör lax foder av är utrotningshotade.
Men nu har forskare från SLU kommit fram till att man kan göra lax föda som till 75% innehåller vegetabiliskaoljor. De kom även fram till att man kan göra ett kretslopp i laxodlingen om man odlar musslor vid lax odlingen som sedan laxen kan äta för att få i sig animalisk föda.
Däremot är det ju lång väg från forskning till verklighet, men det är i alla fall bra att fram steg görs.

Den andra artikeln handlade om regnskogen i Brasilien som skövlas för att vi här i Sverige med många andra länder ska få den billiga brasilianska oxfilén. Det finns fler kossor i Brasilien än vad det finns människor och dessa behöver betes marker då har man löst det så att man skövlar regnskog. Hela artikeln finns i Allt om vetenskap har tyvärr inget nummer på den för jag läste den vid tandläkaren idag:)

Så vad jag vill komma fram till är att:
Sluta äta odlad lax tills man kommit på ett bra sätt att odla dem på!
Sluta äta brasiliansk oxfilé, vi behöver jordens lungor för att överleva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar