tisdag 5 maj 2009

Mat regionen Uppland

I går var jag på en föreläsning anordnad av Upplands byggd som är en förening som är till för att hjälpa lands byggden bli mer attraktivt och på så sätt bli mer ekonomiskt lönsamt.

Gårdagens föreläsning handlade om mat och måltidsturism. Det var en otroligt bra föreläsning som belyste en del problem.

Det kommer otroligt många turister till Uppland varje år, men vad får dessa turister se i mat väg av Sverige? Jo: Kinesiskt, Thailändskt, Italienskt och kanske på sin höjd en seg biff med en kall bearnaisesås på såsbas och sunkiga pommes.
Varför finns det så få Restauranger i Uppland som håller våra svenska mat traditioner vi liv? Våra skogar, marker och vatten har otroligt mycket att erbjuda. Hur kan det komma sig att det knappt finns en enda restaurang som serverar Gös i från Mälaren nu när den är så fin?
Kanske kan svaret på den frågan vara att våra små skaliga och nära producenter inte syns och hörs.
Hur tacklar man då detta problem... det är ett otroligt stort projekt som kommer ta tid att lösa. Men nu har ett frö såtts hos oss som var med på föreläsningen och förhoppnings vis kan vi tillsammans hjälpas åt att lösa denna nöt.

En uppmaning till alla restauranger i Uppland!:
Titta vad ni har omkring er och börja använda närproducerat! Det kanske kostar lite mer men vi får en renare miljö när inte köttet behöver åka från Brasilien, man vinner även på smak när inte tomaten har åkt runt halva jorden för att komma till vår restaurang. Vi får ett starkare varumärke för vår byggd då vi har intressant mat kultur att bjuda på vilket ger fler potentiella gäster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar